Tisková zpráva: kolik jídla se vyhodí v jídelnách a restauracích rychlého občerstvení a jak lze plýtvání redukovat?

10.11.2020

Závěrečným výstupem projektu Redukce plýtvání potravinami ve veřejném stravování (RedPot) je příručka a plakát pro jídelny a restaurace s rychlou obsluhou, které obsahují rady a tipy jak plýtvání jídlem omezit.

Projekt RedPot se zaměřil na restaurace s rychlou obsluhou, na jídelny, menzy, kantýny a tzv. fast foody. Po úvodní fázi projektu, která se věnovala měření, proběhla diskuze se zapojenými řetězci o příčinách vzniku potravinového odpadu a ztrát a konkrétních možnostech, jak plýtvání potravinami redukovat. Uskutečnily se workshopy s dalšími klíčovými aktéry z oblasti veřejného stravování, státní správy, hygieny apod. Z těchto setkání vznikla konkrétní doporučení, která jsou nyní ke stažení v příručce a plakátu.

Výzkum zjistil, že 56% jídla se vyhodí v kuchyni, 30% nedojedí strávníci a 14% tvoří hotovoé nevydané jídlo. Jedním z témat, kterému se věnuje příručka, je možnost darování nevydaných pokrmů potřebným.

Úplné znění tiskové zprávy je v příloze.

Zprávu přijali následující média.

Článek na idnes.cz zde

ČT Studio 6 zde

Soubory